FEM. (La llista de Lourdes)

FEM. (La llista de Lourdes)

Les dones han estat tradicionalment excloses de la història. I la història de l’art no és una excepció. I la història de l’art d’avantguarda no és una excepció.

La Paula és una noia de 15 anys, que escriu, dibuixa i li agrada el teatre. Va venir al Kaddish i ens va preguntar... buscava referents... . Ens va dur el seu llibre de l’institut d’història de l’art. El varem mirar, però no hi varem trobar cap artista dona (la majoria eren homes morts !).
Després varem fer la “Llista de Lourdes”, la llista d’artistes que apareixen al llibre “Últimes tendències artístiques” de Lourdes Cirlot, el llibre amb el que varem estudiar nosaltres. Allí varem trobar 247 artistes homes i només 15 dones.
Com que tampoc servia, varem decidir fer un nou temari d’història de l’art de les avantguardes, especialment adreçat a la Paula.

 INMA quesada fotografia 3

Hem preparat una classe que posa en valor les pràctiques artístiques de les dones que han conformat l’avantguarda del feminisme artístic, especialment les que han usat el propi cos com a lloc d’expressió artística.
Es fixa en Carolee Scheemann, Ana Mendieta, Gina Pane, Yoko Ono, Valerie Export, Judi Chicago, Shigeko Kubota, Marina Abramovic, Laurie Anderson, Guerrilla Girls, Patty Chang, Regina José Galindo, Cindy Sherman...

El feminisme ha creat una presa de consciència de la opressió i ha creat una metodologia i una teoria. A partir d’aquestes, algunes dones artistes han iniciat una pràctica transformadora.
Dones artistes disposades a desafiar la cultura patriarcal i les barreres de la religió.
La presa de consciència i la reivindicació del propi cos es troba en el centre de l’allilberament i és, alhora, el suport de l’obra d’art creada, el llenç. La necessitat de pensar i actuar sobre la feminitat i la seva imatge, la sexualitat, la maternitat, els abusos i la violència de gènere, entre d’altre qüestions, conformen una pràctica artística radical, que constitueix, per si mateixa, una de les més trencadores avantguardes dels segles XX i XXI.

 
Amb Maria Donoso, Mercè Ugalde, Marina Mora
i la col·laboració de Paula Capistros
Documentació, Xavier Gimenez Casas.
Espai de llum i so: Marina Mora i Maria Donoso
Vídeos de Toni Filmmaker amb la participació d’Enriqueta Marimón, Ana Maria Lopez, Soledad Gomez, Loli Martinez, Laura
Muñoz, Laura Navarro, Montse Freire, Esther Dominguez, Paula Dorado, Lidia Gabara, Carmen Molina, Maria Ángeles Albacete, Dulce
Lopez i Mirca Landi
Fotografia,Imma Quesada
Audio, Montse Viñals
Direcció, Maria Donoso i Xavier Gimenez Casas
Una producció del Teatre Kaddish / Nozomi 700
Agraïments a Núria Inés, Conxi Herrero, El Prat Ràdio, Iván Molina, Jaume Piñol, Carlos Mella, Aida Jimenez,
Cecilia Martínez i Arnau Puig.
 
Amb aquest espectacle, Teatre Kaddish / Nozomi 700 mira de cloure -un cop més- la sèrie d’espectacles sobre les avantguardes artístiques del segle XX i XXI, que va iniciar amb “Cabaret Voltaire” i ha anat continuant amb “Manifest Groc”, “Ten tips”, “Dau al 7” i “Casagemas”.
 
Calendari:
9 de març de 2019 - Funció especial per la Regidoria de la Dona de l'Ajuntament del Prat de Llobregat
març 2019 - Funcions per instituts del Prat de Llobretat i Viladecans (oberta la contractació)
11 d'abril de 2019 - Estrena al Teatre Tantarantana
fins el 21 d'arbil de 2019 - funcions al Teatre Tantarantana

Mitjà