PRESES de Laura Giberga

Temporada al TANTARANTANA del 27 febrer al 15 de març de 2020          

Durant la repressió franquista les presons de dones es van saturar. Molts convents com aquest van ser habilitats com a presons per instruir i moralitzar a “dones esgarriades”. Patriarcat en estat pur on dones sense feina, amb una família per alimentar i amb els seus homes afusellats no tenien més remei que robar als camps, fer estraperlo o prostituir-se. Totes elles activitats il·legals que un dia o altre les portarien a presó. Van perdre una guerra, part de la família i el dret a ser ciutadanes. Eren dones fortes i si no ho eren, s’hi van tornar. Preses polítiques jutjades com a delinqüents comunes, expulsades de la seva civilització amb l’únic suport del col·lectiu de dones salvatges.

Inspirada en els llibres Les dones del Prat i la repressió franquista, d’autors Pratencs i Dones entre reixes de Neus Ribas, l’obra és un recull de les vivències dins la Presó de dones de Barcelona (actual edifici de El Corte Inglés de Diagonal) i de dones provinents de la Colònia Americana del Prat.

 

BARROTS 2

 

Aquest muntatge parla de dones salvatges que, amb les seves criatures, van haver de marxar a viure al camp en les condicions més precàries que una persona pot viure, amb l'única ajuda d'altres dones amb els mateixos escassos recursos. L'única força que trobaren fou la de pertànyer a una tribu, a un col·lectiu de dones. Van perdre una guerra, part de la família i el dret a ser ciutadanes. Van haver de lluitar durament per tirar endavant. Eren dones fortes i si no ho eren, s'hi van tornar.

 

DESMAIS

 


Preses parla sobre la realitat de moltes dones que, desproveïdes de la figura del "cap de família", en una época patriarcal en extrem, són expulsades de la seva civilització pels efectes de la postguerra. Vull mostrar com s'organitzaren en col·lectiu per ajudar-se les unes a les altres (sororitat). Són presses polítiques anomenades presses comuns: Sense opció al treball, hi havia diferents maneres de sobreviure: robar menjar dels camps, recórrer a l'estraperlo, netejar en entorns hostils o prostituir-se.

Teaser de l'espectacle

 

 Del 27 de febrer al 15 de març a la sala Àtic22 del Teatre Tantarantana

Més informació

LLUITA

 

Amb Dúnia Pellisa, Laura Giberga, Marina Mora, Rocio Quesada i Sheila Fernández
Direcció: Laura Giberga
Dramatúrgia: Laura Giberga
Esceneografia: Xavi Mateo
Tutoria: Begoña Moral
Coreografia: Maria Salarich
Composició musical: Clara Peya
Disseny de llums: Marina Mora
Una producció del Teatre Kaddish / Cia. ELLA

Mitjà