Un fill del nostre temps

Diumenge, 17 Novembre 2019 08:43

d’Ödön von Horváth

Diumenge 17 de novembre de 2019 - 19h

 
interpretació d’Andreu Carandell

Obra escrita el 1937 des de l’exili parisenc, conta la història d’un soldat en una època de forta crisi amb un índex elevadíssim d’atur que es va convertir en cultiu propici per l’aparició del nazisme.

Ödön von Horvath s’inspira, al passatge de la guerra, en les macabres proves bèl·liques que l’exèrcit nazi, a través de la Legion Condor, va fer al País Basc, recordat sobretot pel bombardeig de Guernica, però en què també hi va participar la infanteria. Es calcula que Alemanya va enviar uns 16.000 soldats al bàndol nacional durant la guerra civil espanyola, a més de tancs i avions. Horváth ironitza sobre aquests “voluntaris valents”, que en realitat eren soldats perfectament equipats enviats pel III Reich, per molt que les propagandes nazi i franquista ho van intentar silenciar i sempre ho han negat.

Creiem que, malgrat les diferències històriques, el context del qual se’ns parla és fàcilment reconeixible avui dia, on a diferents països d’Europa, i fins i tot a casa nostra,  hi ha un augment de les ideologies ultres, que s’aprofiten de la crisi i la desesperança per a manipular les persones amb eslògans demagògics i populistes. Però no cal anar tant lluny: la seducció és un mecanisme universal i antic, amb el qual ens trobem sovint en les relacions interpersonals, ja sigui al carrer, a la feina o dins la mateixa família, un mecanisme que patim i utilitzem, i que es nodreix de la nostra fragilitat.

VERSIÓ: Thomas Sauerteig
TRADUCCIÓ: Andreu Carandell
ESPAI ESCÈNIC I IL.LUMINACIÓ: Paula Miranda i Alfonso Ferri
CONSTRUCCIÓ DE ESCENOGRAFIA: Eduard Gracia
DISSENY DE VESTUARI: Ricarda Papst
CONFECCIÓ DE VESTUARI: Ricarda Papst
DISSENY DE SO: Lucas Ariel Vallejos
MAQUILLATGE: Laura Lorenzo
PRODUCCIÓ: Magdalena Staniewicz
REPARTIMENT: Andreu Carandell

Aquest muntatge ha estat subvencionat per l’Institut de les Indústries Culturals (ICIC)
i amb el suport del Teatre Akadèmia

Diumenge 17 denovembre de 2019 a les 19h
Preu: 8€
Reserves: www.teatrekaddish.org

Mitjà

companyia